RONNIE SELF – AIN’T I’M A DOG! – SINGLES As & Bs 1956-1962

Het in heruitgaven van stokoude nummers gespecialiseerde Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ stuurde ons één van hun meest recente re-releases toe met de cd “Ain’t I’m A Dog! - Singles As & Bs 1956-1962”. Daarop staan niet minder dan 23 geremasterde en gedigitaliseerde songs van de Amerikaanse rockabillyzanger en songschrijver Ronnie Self, aangevuld met vijf liedjes van Brenda Lee. Het waarom van die bonustracks zullen we verder in deze recensie nog wel uitleggen.

De in 1938 als eerste van vijf kinderen in Tin Town, Missouri geboren Ronnie Self overleed in alle eenzaamheid in 1981 in Springfield, Missouri op amper 43-jarige leeftijd. Ondanks het feit dat hij in zijn korte muziekcarrière heel veel liedjes heeft geschreven en gezongen, slaagde hij er maar één keer in om zelf in de ‘Bilboard’-hitlijst te belanden met het in 1958 uitgebrachte singletje “Bop-A-Lena” (zie video) dat op plaats 68 strandde.

Anderzijds was hij wel succesrijk met liedjes die hij als gecontracteerde broodschrijver voor andere artiesten heeft gecomponeerd. Er zijn in totaal 260 liedjes van hem officieel geregistreerd geworden. Vooral de van Brenda Lee gekende countryklassiekers “I’m Sorry”, “Sweet Nothin’s” en “Everybody Love Me But You” die door hem werden geschreven, scoorden rond 1960 zeer hoge toppen in de Amerikaanse hitparades.

De redenen waarom hij zelf nooit echt kon doorbreken lagen voornamelijk in zijn gedrag en levensstijl. Hij was een notoire alcoholverslaafde die hierdoor ook regelmatig als gewelddadige man voor een poosje in de gevangenis belandde. Daarnaast had hij ook een groot gat in zijn hand waardoor het via royalties verdiende geld sneller gespendeerd werd dan het in zijn handen belandde. Zijn huwelijk met Dorothy begon in 1957 en eindigde door al die miserie toen ze hem definitief verliet in 1978. Dat was het begin van het einde voor Ronnie Self, die dus aan de gevolgen van zijn alcoholverslaving overleed in een armzalig appartementje op 28 augustus 1981.

Zijn liveoptredens waren nochtans zeer geliefd bij het Amerikaanse publiek, vooral door de energie die hij op het podium wist uit te stralen tijdens het brengen van zijn opzwepende rockabilly-nummers. Bij de muziekkenners wordt Ronnie Self omwille van zijn songschrijverskwaliteiten soms in één adem vernoemd met grote rocksterren als Elvis Presley, Carl Perkins, Little Richard of Jerry Lee Lewis. Waarom dat zo was kunt u nu horen op deze cd waar u zelf de tijdloosheid van de meeste door hem geschreven en gezongen liedjes kunt vaststellen. Hij had een heel grote artiest kunnen worden, ware het niet dat Ronnie Self de grootste vijand van zichzelf bleek te zijn tijdens zijn veel te korte leven.

(valsam)

 

Track Listing
1. PRETTY BAD BLUES
2. THREE HEARTS LATER
3. BIG FOOL
4. FLAME OF LOVE
5. AIN'T I'M A DOG
6. ROCKY ROAD BLUES
7. BOP-A-LENA
8. I AIN'T GOIN' NOWHERE
9. BIG BLON' BABY
10. DATE BAIT
11. PETRIFIED
12. YOU'RE SO RIGHT FOR ME
13. THIS MUST BE THE PLACE
14. BIG TOWN
15. SO HIGH
16. I'VE BEEN THERE
17. SOME THINGS YOU JUST CAN'T CHANGE
18. INSTANT MAN
19. OH ME, OH MY
20. PAST, PRESENT AND FUTURE
21. BLACK NIGHT BLUES
22. TOO MANY LOVERS
23. DO IT NOW

BONUS TRACKS
24. I'M SORRY - BRENDA LEE
25. SWEET NOTHIN'S - BRENDA LEE
26. EVERYBODY LOVES ME BUT YOU - BRENDA LEE
27. ANYBODY BUT ME - BRENDA LEE
28. EVENTUALLY - BRENDA LEE

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video